Forholdsregler, © TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr
Forholdsregler, © TVB Stubai Tirol/Andre Schönherr

Sikkerhed på vandring i bjergene

For at nyde din tid i bjergene er det vigtigt at kende et par vigtige regler for at være sikker. Disse spænder fra at holde afstand, når du passerer græssende dyr til planlægning af din vandretur på forhånd for at undgå ubehagelige overraskelser.

Sikkerhed i bjergene er på ingen måde et emne, der kun gælder for højalpine eventyr. Selv lette gåture i dalen passerer ofte gennem enge, hvor køer græsser i sommermånederne. De er rolige og venlige dyr, men det er vigtigt at give god plads, når man går forbi dem. Jo højere op på bjerget du går, jo vigtigere bliver vejrudsigten. Især over trægrænsen vil vandrere være mere udsat for nedbør og storme end længere nede. Ruter, der fører ind i de høje bjerge eller endda over gletschere, kræver det nødvendige sikkerhedsudstyr og i nogle tilfælde en professionel guide. Tirol er hjemsted for 1.200 erfarne vandreguider, såvel som over 700 bjergguider. De kender regionen udefra og ind og er den perfekte følgesvend i de høje bjerge. Denne side giver en oversigt over alle de ting, du skal huske på, når du vandrer i Tirol.

Sikkerhed i bjergene er på ingen måde et emne, der kun gælder for højalpine eventyr. Selv lette gåture i dalen passerer ofte gennem enge, hvor køer…

læs videreVis mindre

Alpin sikkerhed

Vær på den sikre side med professionel vejledning og drag fordel af erfaringen hos de certificerede bjergsportguider i Tirol. Cirka 1.200 bjergsti-guider og mere end 700 højtuddannede bjergguider står klar til at hjælpe dig og tilbyde dig maksimal alpinsikkerhed. Bjergsportguiderne kender hver tomme af Tirols bjerge. De vil ledsage dig på dine ture gennem det alpine bjergterræn og sikre, at du når toppen sikkert.

Inden du springer ud i dit alpine bjergeventyr, kan du kontakte bjergsportguiden Michael Rutter fra Alpine Information Center (+43.512.587828-25, info@alpine-auskunft.at) for at få vigtige oplysninger om din alpinsikkerhed. Han vil give dig aktuelle vejrudsigter, sneforhold og lavineinfo sammen med generelle alpine sikkerhedsinformationer. Ud over at give gode råd kan han også henvise dig til en certificeret bjergsportguide, der professionelt vil guide dig i dine planer og sikre korrekt alpinsikkerhed på din rejse gennem Alperne.

Retningslinjer for sikker bjergvandring i Tirol

På vandreture mærker du virkningerne af vejret meget stærkere og direkte end nede i dalen. God turplanlægning og overholdelse af vigtige forholdsregler for adfærd på bjerget vil øge din sikkerhed betydeligt.For at vandre sikkert i bjergene, bør du overholde følgende regler:

  • Før du påbegynder din vandretur bør du sætte dig inde i rutens strækning og sværhedsgrad.

  • Nogle ture kræver visse fysiske færdigheder, som for eksempel at du er sikker på fødderne, har god balanceevne og ikke lider af svimmelhed. Undgå at overvurdere dine egne evner.

  • Hold dig til afmærkede stier. Så finder du helt sikkert i mål og møder sikkert ligesindede vandrere som du kan dele erfaringer med.

  • I bjergene kan vejret skifte meget hurtigt. Før din vandretur bør du sætte dig ind i vejrmeldingerne. Ved dårligt vejr er det ofte bedst at udsætte vandreturen.

  • På græsgangene kan du også møde fritlevende dyr. For din egen sikkerheds skyld holde god afstand til dyrene og holde din hund i snor.

  • Pas på dyre- og plantelivet ved at tage dit affald med hjem. Selv biologisk nedbrydeligt affald ligger ofte længe i bjergene inden det forsvinder.

Sværhedsgrader

Ud over den ensartede skiltning og vejafmærkning inddeles vandrestier principielt i tre sværhedsgrader: Vandrestier, bjergstier og alpine ruter. Klassificeringen af etaperne relaterer til „Tiroler Wander- und Bergwegekonzept” (Koncept for Tirols vandre- og bjergstier) for forbundslandet Tirol

Vandrestier

Vandrestier er til for alle. Her behøver man hverken at have bjergerfaring eller bestemt udstyr. Stierne er brede og uden nævneværdige stigninger eller fald. Skiltningen er holdt i en gul grundfarve med en hvid ring til angivelse af sværhedsgraden.

Røde bjergstier

Røde bjergstier er mellemsvære.Her møder vandreren smalle og stejle, men sikrede gå- og klatrepassager. Minimumsudstyr og tilstrækkelig kondition er derfor en betingelse her. De tilsvarende skilte er holdt i en gul grundfarve med en rød ring til angivelse af sværhedsgraden.

Sorte bjergstier

Sorte bjergstier forudsætter god alpin erfaring, relevant udstyr, sikkert fodfæste, og at man ikke lider af svimmelhed. Stierne er smalle, næsten overalt stejle og udsatte. Begiver man sig ud på en sort bjergsti, må man regne med længere, sikrede gå- og klatrepassager. Sorte bjergstier kendetegnes på de gule grundskilte med en sort ring til angivelse af sværhedsgraden.

Alpine ruter

Alpine ruter er meget vanskelige.De ligger i højalpine landskaber, er således udsatte og har gå- og klatrepassager, der ikke er afsikret. Der gøres udtrykkeligt opmærksom på nedstyrtningsfare, da der på nogle strækninger på den alpine rute er fare for udskridning. Alpine ruter forudsætter gode orienteringsevner, samt absolut godt fodfæste, og at man ikke lider af svimmelhed. På skiltningen er anført "Alpine Route" som sværhedsgrad.

Hiking in Tyrol: The difference between mountain trails and hiking trails

Adfærd i mødet med græssende dyr

Enhver, der på en bjergvandring er gået gennem alpine græsgange, kender situationen: Pludselig står der en ko midt på vejen, der ikke ser nogen grund til at give plads. Men denne hindring kan i vid udstrækning håndteres. Respekt for græssende husdyr er af stor betydning. En af de vigtigste regler er at holde en sikker afstand, ikke fodre dyrene og om muligt ikke at forlade stierne. Disse retningslinjer er endnu mere kritiske, når græsdyr og hunde mødes. Forholdsreglerne på græsgangene er at holde hunden i kort snor og undgå mødet med moderkøer. Fordi disse har kun én ting i tankerne: At beskytte deres kalve. Læs mere nedenfor.

Adfærdstip nr. 1, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 1

Undgå kontakt med græssende kvæg, fodr ikke dyrene og hold sikker afstand.

Adfærdstip nr. 2, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 2

Forhold dig roligt og skræm ikke det græssende kvæg.

Adfærdstip nr. 3, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 3

Moderkøer beskytter deres kalve. Undgå at lade hunde møde moderkøer.

Adfærdstip nr. 4, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 4

Hold altid styr på din hund og før den i kort line. Hvis der er et angreb fra et kvæg i sigte: tag straks linen af!

Adfærdstip nr. 5, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 5

Forlad ikke vandrestier ved gårde og græsgange!

Adfærdstip nr. 6, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 6

Hvis græssende kvæg blokerer vejen, skal du holde så meget afstand som muligt, når du passerer!

Adfærdstip nr. 7, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 7

Kommer græssende kvæg imod dig: Forhold dig roligt, vend ikke ryggen til og undvig dyrene!

Adfærdstip nr. 8, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 8

Forlad græsarealerne hurtigt allerede ved de første tegn på rastløshed hos dyrene!

Adfærdstip nr. 9, © Landwirtschaftskammer Tirol
Adfærdstip nr. 9

Adfærdstip nr. 9 Hegn skal respekteres! Hvis der er en låge, brug denne, og luk derefter godt til og kryds hurtigt græsgangene!

Kan du lide denne artikel?

Vil du gerne have svar fra os? Så kontakt os venligst ved at bruge kontaktformularen .

Til top

Har din postkasse brug for en ferie?

Så abonnér på vores nyhedsbrev med eksklusive ferietips fra Tirol.